-
info
In de wijk Heechterp in Leeuwarden heb ik buiten voor de expositie ruimte No Mans Land een tent geplaatst gemaakt van bouwzeil en een oude deur uit de expositieruimte. Op het raam waardoor je naar buiten keek vanuit de expositieruimte heb ik gedicht geschreven. De context van de tent en het gedicht is te lezen op mijn website, post 'Nimmens Lân'.
-
info
Patroon is een beeldend werk wat uit twee patronen bestaat. Een patroon welke is gemaakt van het blad van mijn werkbank en is geïnspireerd door het systeemplafond boven onze werkplekken, onze stedelijke straten en de stoeptegels uit Guernica. Het andere patroon is gemaakt van het werkblad van een lithopers en is een patroon in de vorm van een icoon. Dit werk is ontstaan in interactie met het verhaal Fragment. Een kort verhaal bestaand uit vijf fragmenten. Deze kun je vinden op mijn website. Van Patroon en Fragment zal in mei 2023 een publicatie uitkomen.
-
info
Ianua is een beeldend werk wat ik in samenwerking met de Haagse kunstenaar Paul de Regt heb gemaakt. Dit werk is een goed voorbeeld van een kunstwerk wat als timmerproject is begonnen. Naast dit beeldend werk heb ik ook een kort verhaal geschreven over ianua. Dit is te lezen op www.buroinhout.com/post/ianua Op de foto is het werk geïnstalleerd bij RAAM 55. Het werk is gepubliceerd in de wijkkrant van Kortenbos.
-
info
houtskool, hout van de straat, vragen Vuur. Blote voeten in de modder, dansend om het kampvuur. Na een dag zweten op het land, samen bij de vuurplaats. De mens die leeft onder de maan en sterren, verbonden met de aarde. Dit perspectief wordt ingenomen in het gedicht Four quartets van T.S. Eliot. De zin "They were dancing around the bonfire" komt uit dit gedicht en was de vonk voor Stadsvuur. Met dit project ben ik opzoek naar verbondenheid in de stad. Verbinding met de natuur en met elkaar. Ik volg de maancyclus van 28 nachten om bij elke maanstand een paneel te maken. Mijn kwast is het kampvuur. Het materiaal komt uit de straten van Den Haag. Overdag ga ik hout sprokkelen, een pallet naast de flat of een balk uit een container. 's Avonds zoek ik de beschutting van een tuin, mensen om te ontmoeten en ontsteek ik het vuur. Bij het vuur stel ik drie stadsvuur vragen om met elkaar te mijmeren over stad, natuur en verbondenheid. Na de 28 stappen van een maancyclus zijn er 28 panelen ontstaan en een groep mensen die hierover hebben nagedacht. De tentoonstelling zal een ontmoeting worden tussen deze mensen, gedachten en panelen onder de volle maan. Er zijn al meerdere stadsvuren ontstoken, dit project is in uitvoering.
-
info
De Japanse mythologie kent Obake's. Letterlijk betekent dat 'ding dat verandert'. In januari heb ik een serie Obake's gemaakt welke te zien waren bij RAAM 55. Elke nacht was er een andere Obake te zien aan het Westeinde. Japanners gebruiken het woord Obake onder andere voor het benoemen van spoken. Een ding dat dwaalt, die je denkt te zien en opeens iets anders lijkt te zijn. Angst in vorm gereflecteerd. In 2016 ging ik als timmerman aan de slag in de bouw. Regelmatig zag ik dingen in de noesten van hout, of in de houding van een stuk isolatiemateriaal wat uit het raggelwerk hing. Objecten en ruimtes ervoer ik als bezield en probeerde ik te duiden. De kunstenaar in mij werd wakker op de bouwpunt. Alle oude religies kennen het aspect van bezieling van objecten en de omgeving, het leven dat door alles heen stroomt en de mens als zoekend wezen. Nieuwsgierig en met ontzag ons probeerden we ons te verhouden tot de omgeving, de wereld en het universum. In ontzag huist respect en is bestaat ook ruimte voor angst. De oude religies brachten dit in beeld en daardoor kreeg het een gezicht. De Obake uit Japan is hier een mooi bijvoorbeeld van.
-
info
Performance in samenwerking met Richard Moelker (Drumschool Kleuver) met beeld van Jonathan Leendertse. "Ik ga bomen scheppen." Van zaagrestanten, oude deuren uit containers en afgekeurde balken, schep ik een nieuwe boom. Deze boom ga ik omhakken om mijzelf te voorzien in materiaal voor Buro in hout. Ja, het is gelukt! Op 2 oktober '21 heb ik ritueel een boom geplant op de stoep voor mijn atelier. De volgende dag, een regenachtige zondag, heb ik de boom geveld met de bijl. De ritès zijn te zien in de video.
-
info
Kleed |epoxy, vuren hout, staal, gips, jute, lijnolie, spanband "Verkleed als mezelf ga ik op pad." Het begin van een gedicht waar ik al een tijd mee rond liep. Het bleef steken in taal, maar onverwacht kwam het in beeld. Opgegroeid in Ende des Jahrhunderts, de jaren '80 en '90 waar je kon opkijken en identificeren met idolen. Grote posters boven je bed en look-a-like kleding op de plank. Ermee rondlopen deed ik alleen in mijn verbeelding. Gek eigenlijk dat ik geen fan was van David Bowie, de multi identiteiten mens, elke cd-cover een nieuwe gedaante. De periode waarin het minimal was uitgewerkt en ingewerkt op de mens. De westerse samenleving naakt achtergelaten in het alledaagse.
-
info
Spanbanden, geweven in stalen raster | muziek door Jonathan Leendertse In 1980 ging de eerste paal de grond in van het Prins Clausplein. Ik heb me nooit gerealiseerd dat deze beton met asfalt afgewerkte metafoor een begin heeft gehad. Enkele maanden geleden ging ik het Plein onderzoeken: op de fiets gezocht naar het midden en met de auto het Plein doorkruist vanuit de vier verschillende richtingen. Onverwacht kwam ik erin terecht en verbond het één met het ander. Kan een plein geen midden hebben? Kan een levend geheel bestaan zonder kern? Bij het Prins Clausplein kan het, maar hoe zit het dan in elkaar? De wegen brachten mij op een nieuw inzicht en nieuw perspectief. Dit is het derde werk wat hoort in de serie ‘Ende des Jahrhunderts’ naast ‘Pulse’ en ‘Kleed’. Hoe kijk je naar het alledaagse, hoe kijk je naar kunst? Schilderijen kun je bekijken, gedichten lezen en om een beeldend werk kun je heen lopen. Maar zou je er ook in kunnen komen? Welkom ín het werk Plein. Stap in je auto, zet je boxen aan en oriënteer je op de route (de route en de link naar soundcloud is te vinden op de website) en starten maar. Rij naar het Prins Clausplein. Druk bij het passeren van de Haagse Poort (kantoor gebouw NN Group) op play en kijk mee. De muziek is voor dit werk gecomponeerd en uitgevoerd door Jonathan Leendertse. Het werk Plein bestaat uit twee delen een installatie in het raamkozijn van het atelier en op/in het Prins clausplein zelf.
-
info
Een performance is een onderzoek. Zet een denkbeeldig hek om een klein stukje dagelijks leven. Observeer wat er gebeurd, bij jezelf en bij de ander. "Wat zie jij?" Alle vrijdagen in maart, april en mei 2021 ben ik 's middags vanuit mijn atelier een vaste route gaan lopen met de houten mondkap op. Nieuwsgierig naar mijn eigen reactie en die van de mensen op straat. De uitdaging was om vragen op te roepen en geen meningen. Open rond te lopen en het ongemak te accepteren. Aangekomen op het Binnenhof maakte ik een selfie en postte deze op Instagram @johaninhout. Ik gebruikte de comments van instagram voor mijn verslaglegging. Onderweg werd er vaak spontaan gereageerd door een uitroep, een lach, weg te kijken of star vooruit te blijven kijken. Er kwamen mensen naar mij toe om hun verhaal te delen of om vragen te stellen, meerdere keren ook met camera. Het afgelopen jaar was er een nieuwe dynamiek in ons samenleven. Het viel mij op dat beelden een grote invloed hebben en dat het punt waar iemand staat het perspectief bepaald. Dit was voor mij aanleiding om onderzoek te gaan doen door middel van een performance. Een beeld, het perspectief en de betekenis, die ik, die jij, die wij eraan geven. Hoe kijk ik, wat zie ik? Hoe kijk jij, wat zie jij? Concept: elke vrijdagmiddag een selfie met de houten mondkap op het Binnenhof . Drie maanden (3 maart tm 28 mei). Route: Bakkerstraat, Torenstraat, Kerkplein, Rond de Grote Kerk, Gravenstraat, Buitenhof, Binnenhof, Plein, Lange Poten, Hofweg, Buitenhof, Gravenstraat, Grote Halsstraat, Prinsestraat, Kleine Nobelstraat, Torenstraat, Geest. Reflectie en reacties in comments van Instagram @johaninhout
-
info
vuren hout, stalen hengen Beeldend werk naar de Philip Glass opera The Fall of the House of Usher. Een verhaal van Edgar Allen Poe met het opschrift van songwriter de Béranger (1780-1857). "Mijn hart is als een opgehangen luit. Zodra men het raakt weerklinkt er geluid." Dit werk van Glass trof mij. Het woelt een gevoel op van een diepte waar Techno ook toegang tot heeft. De opera kwam uit in 1987, de tijd dat de Techno zich volop ontwikkelde. Muziek helemaal uitgekleed, minimal. Het had zich al ontdaan van harmonie en melodie en nu was ook het ritme aan de beurt. Wat overbleef was de pulse, de hartslag. Dit werk is onderdeel van de serie ‘Ende des Jahrhunderts’ samen met ‘Kleed’ en ‘Plein’. Foto bij de installatie Pulse tijdens interview met Lex Bohlmeijer voor Radio 4.
-
info
Een object gemaakt van houtafval uit één specifieke container. Een kubus bestaande uit hout van diverse afmetingen. Een nieuw object voor in de nieuwe gerenoveerde ruimte gemaakt van het oude materiaal uit diezelfde ruimte.
-
info
Het werk 'Lijn' ontstond in 2019 en is gemaakt voor de Zomerexpo met het thema Europa. Het beeld is gemaakt van aangespoeld hout naar de foto van de aangespoelde peuter in Bodrum uit 2015. Het droef toen de title 'Aylan'. Hiervan is de videoregistratie gemaakt in de van Gendthallen in Amsterdam. Het werk heb ik in 2021 opnieuw geëxposeerd met de titel 'Lijn'. Een werk over liminaliteit. De overgang tussen leven en dood en de fluïde overgang tussen zee en land. Een kind liggend op en door een glazen plaat.
Websites
Social media
Maakt deel uit van Kunstenaarsinitiatief / Collectief / Broedplaats
P1 Projects, de Sportschool
Platform
www.p1projects.org
Curriculum vitae
Opleidingen
-
Autodidact
tentoonstellingen
-
2024A loud voice never dies De Sportschool Rotterdam, Charlois, Nederland De Sportschool aan de Boergoensevliet 110, Rotterdam is een nieuwe kunstruimte in Charlois ingenomen door het collectief van P1. Naast de solo interventie 'get ÛP' heb ik in samenwerking met Matt Plezier het ruimtelijk werk Blok gecreëerd. Een ruimte geïnspireerd op het boek 'Blok, de boekhandelaar van mijn vader' van Jan Brokken. De kunstruimte opende op 7 juni haar deuren met de tentoonstelling A loud voice never dies naar het werk van Urok Shirhan wat onderdeel is van de expositie. www.p1projects.org/sportschool/ Groep
-
2023No Mans Land No Mans Land Leeuwarden, Nederland Kunstenaarsduo SMET nodigde mij uit op hun residentie van VHDG in Leeuwarden om interventies te plegen in hun expositieruimte (een appartement in de wijk Heechterp) en om twee workshops te draaien met jongeren. Daarnaast heb ik het werk 'tent' een beeldwerk geplaatst in de binnentuin in samenhang met een gedicht wat op het buitenraam van de expositeruimte was te zien(met doorkijk naar de tent). Op de Fin is sage heb ik een artisttalk gehouden over de wijk Heechterp in utopisch perspectief. www.vhdg.nl/programma/nimmenslan-no-mans-land/ Groep
-
2023Open Ateliers Den Haag Atelier, Buro in hout Den Haag, Nederland Open ateliers in het centrum van Den Haag. www.openateliersdenhaag.nl/ Groep
-
2022ianua RAAM 55 Den Haag, Westeinde 55, Nederland Een installatie op de grens van timmerwerk en kunstwerk, arbeid en creëren. Een project in samenwerking met kunstenaar Paul de Regt. Een beeldend werk met een kort verhaal ianua. Dit is te lezen op mijn website www.buroinhout.com/post/ianua www.buroinhout.com/post/ianua Solo
-
2021Ende des Jahrhunderts Buro in hout Den Haag, Nederland Expositie van de serie 'Ende des Jahrhunderts'. Samen met werk van Pim Palsgraaf uit de serie 'Beyond space and time' 2021. www.buroinhout.com Duo
-
2021Laat ons bomen maken Open ateliers Den Haag Den Haag centrum, Nederland Gedurende twee dagen voerde ik de performance 'Laat ons bomen maken' uit. Een optreden in samenwerking met slagwerker Richard Moelker. www.openateliersdenhaag.nl/discipline/johan-van-der-wiel/ Groep
-
2021Link RAAM 55 Den Haag, Westeinde 55, Nederland Link komt voort uit de performance 'Laat ons bomen maken'. Werk over verbinding en onze plek als mens. www.buroinhout.com/post/laat-ons-bomen-maken Solo
-
2019Zomerexpo thema Europa van Gendthallen Amsterdam, Nederland Het werk Aylan gemaakt. Een video van dit werk is te zien op de site. Beeld en muziek door Jonathan Leendertse. www.buroinhout.com/post/_lijn Groep
opdrachten
-
2022Cherub Stadsherstel Den Haag en omgeving Den Haag, Nederland Twee Cherubs gemaakt in opdracht van Stadherstel. De twee beelden heb ik gemaakt van oude materialen van de panden die Stadsherstel restaureerd en beheerd. www.buroinhout.com/post/cherub Uitgevoerd
-
2020Cokubu studio D11 architektenburo Delft De opdracht was het ontwerpen en maken van een object met het afval uit de container van een renovatieproject. Dit object geeft D11 aan zijn klant cadeau bij afronding van een renovatie. Het oude verhaal van het materiaal en de ruimte krijgt een plek in het nieuwe verhaal van het pand. Uitgevoerd
Aankopen/werken in collecties
-
2023Ianua Particulier Den Haag, Nederland Het werk Ianua is door een particulier aangekocht.
publicaties
-
2024Patroon, fragmenten Boek Johan van der Wiel Den Haag, Nederland www.buroinhout.com/post/patroon Van het beeldend werk Patroon en korte verhaal fragmenten heb ik een boek gemaakt in samenwerking met drukker Bertus Gerssen en fotograaf Christian van der Kooy. De presentatie van het boek is op 29 september in de Sportschool Rotterdam.
artistieke nevenactiviteiten
-
2023 - --In samenwerking met Stichting MAAK heb ik een methodiek ontwikkeld om rond een gegeven thema beeldend werk te creëren met jongeren. In samenwerking met MAAK wil ik de methodiek gaan inzetten voor schoolverlaters in Den Haag. In november 2023 heb ik de met Loopt nog
-
2022 - 2023Opzetten van een expositieruimte aan het Westeinde in Den Haag in samenwerking met Staedion. Een plek waar kunstenaars en ambachtlieden uit de wijk Kortenbos hun werk kunnen tonen. De stoepgalerie heet RAAM 55 en het werk ‘ianua’ is een installatie die in Loopt nog