Maarten de Kroon

site Ga naar de persoonlijke site

Disciplines: Videokunstenaar

Omschrijving werk

"De films die ik maak beginnen, heel kort samengevat, bij het stellen van vragen.Vervolgens begint het zoeken naar antwoorden. Vragen, bevragen, kijken en opnieuw kijken, vertellen en tonen, vanuit het idee dat een werk, kunstwerk of film pas wordt voltooid als het door anderen wordt gezien. Hollands Licht begint met een eenvoudige vraag: bestaat er zoiets als 'Hollands Licht', wat een begrip is in de kunstgeschiedenis.En zo ja, wat is het dan, waar herken je het aan.En is het licht hier dan anders dan in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk.Kun je het meten. Had Joseph Beuys gelijk toen hij beweerde dat het Hollandse licht door het droogleggen van delen van de Zuiderzee is veranderd. In de film worden antwoorden gegeven, maar 'het antwoord' bestaat niet. De verschillende visies van de deskundigen in de film zijn relevanter, omdat je, dankzij de kennis die je gedurende de film opdoet, telkens anders gaat kijken naar het onderwerp, de geschiedenis, de mythe, de werkelijkheid en wat licht doet. Wat voor Hollands Licht als film geldt, geldt ook voor de andere films die ik maak en heb gemaakt. V.I.S.S.E.N begint bij de vraag waarom mensen in Nederland voor hun plezier gaan vissen, in LANDLOCKED gaat het om de relatie tussen Moldavië en de Zwarte Zee, die ze, volgens sommigen, met het ineenstorten van de Sovjet Unie, hebben verloren. Zo ontstaat een film over geschiedenis, herinnering, wisselende grenzen, vrijheid, onafhankelijkheid en verlies. Mysterious Masterpiece (2016) is een diepgaand documentair onderzoek naar het meest raadselachtige kunstwerk in het Rijksmuseum, in 1614 gemaakt door de al even uitzonderlijke schilder en vrijdenker Johannes Torrentius; opgepakt, gemarteld en veroordeeld wegens blasfemie en ketterij, na 2 jaar vrijgekomen dankzij interventie van de koning van Engeland en prins Frederik Hendrik. Al zijn werk is verdwenen, behalve het ene stilleven dat pas in 1914 werd teruggevonden. Hoe het gemaakt is is een raadsel en wordt opnieuw onderzocht."

Werk

DE PONT MUSEUM ruimte voor kunst
Titel DE PONT MUSEUM ruimte voor kunst
Jaartal 2017
Omschrijving In 2017 vierde DE PONT museum zijn 25-jarig bestaan met een omvangrijke tentoonstelling (Weerzien) en de onthulling van Sky Mirror, een speciaal voor DE PONT gemaakt werk van de Engelse kunstenaar Anish Kapoor. Hij heeft het werk, een spiegelend object op het voorterrein, opgedragen aan Hendrik Driessen, sinds 1989 directeur van DE PONT. In de documentaire Ruimte voor Kunst volgden we gedurende twee jaar de voorbereidingen van het jubileum en het wordingsproces van Sky Mirror. De documentaire, die in twee delen werd uitgezonden door AVROTROS Kunstuur, is een portret van dit bijzondere museum. Met medewerking van kunstenaars als Jan Andriesse, Berlinde de Bruuskere, Fiona Banner, Marlen Dumas, Marc Mulders, Toon Verhoef, Anish Kapoor, Robert Zandvliet en vele anderen. Het tweeluik is online te zien bij Kunstuur, de lange versie is te zien op arttube.
Techniek Documentaire film
Formaat 59 minuten HD 2K/4K video en 50 minuten
Fiona Banner AW 2017
Titel Fiona Banner AW 2017
Jaartal 2017
Omschrijving In 2017 exposeerde de Engelse kunstenaar Fiona Banner bij De Pont in Tilburg. In samenwerking met Jeanne van der Horst maakten wij een film over Fiona Banner en de tentoonstelling in De Pont museum. De film werd tijdens de expositie op zaal vertoond en is terug te zien op http://www.arttube.nl/videos/fiona-banner-in-de-pont-museum
Techniek Documentaire film
Formaat 15 minuten HD 2K video
Mysterious Masterpiece
Titel Mysterious Masterpiece
Jaartal 2016
Omschrijving Mysterious Masterpiece (Cold Case Torrentius) is een lange documentaire film over het meest raadselachtige kunstwerk in het Rijksmuseum, dat in 1614 werd gemaakt door de later wegens ketterij en blasfemie vervolgde kunstenaar Johannes Torrentius. In de film wordt het enige schilderij dat van hem bewaard is gebleven (Stilleven met Breidel) opnieuw in het Rijksmuseum onderzocht, omdat het nog steeds een raadsel is hoe het is gemaakt. Sporen van olieverf of tempera zijn nooit gevonden. Het emblematische stilleven roept op tot matigheid, terwijl de schilder zelf een libertijn was, er op los leefde en ook verboden erotische prenten maakte. Hij werd opgepakt in Haarlem, verhoord en zwaar gemarteld en veroordeeld tot 20 jaar tuchthuis. Dankzij bemiddeling van prins Frederik Hendrik en de koning van Engeland Charles I, werd hij na 2 jaar vrijgelaten om naar London te verhuizen. Vanaf dat moment ontbreekt vrijwel elk spoor van Torrentius. Al zijn werk zou in de loop van de 17de eeuw verdwijnen. Hoe dichter bij de feiten, hoe raadselachtige het wordt.
Techniek Documentaire film
Formaat 69 minuten : DCP/PRORES
Roni Horn @ DEPONT
Titel Roni Horn @ DEPONT
Jaartal 2016
Omschrijving Begin 2016 exposeerde de Amerikaanse kunstenaar Roni Horn bij DE PONT museum in Tilburg. Behalve een serie bijzondere glassculpturen (5000 kg per stuk), toonde ze een dwarsdoorsnede van haar werk van de afgelopen 25 jaar. In dit portret volgen we de kunstenaar tijdens het inrichten van haar show. Speciaal voor de tentoonstelling werd een taps toelopende muur gebouwd van 70 meter. De film werd bij haar expositie in DE PONT museum vertoond, en is te zien op ARTtube.
Techniek Documentaire film
Formaat 10 minuten, HD 2K
Jan Andriesse
Titel Jan Andriesse
Jaartal 2015
Omschrijving Voor de serie Hollandse Meesters van de 21ste Eeuw (Interakt) gemaakt, samen met Jeanne van der Horst; een 15 minuten durend documentaire portret van de kunstenaar Jan Andriesse. De film is online te zien op de website van Hollandse Meesters en is inmiddels op televisie uitgezonden. www.hollandsemeesters.info
Techniek Kunstenaarsportret
Formaat 15', pro res
LANDLOCKED
Titel LANDLOCKED
Jaartal 2014
Omschrijving LANDLOCKED is een documentaire die ik in 2013/2014 heb gemaakt tijdens en na mijn verblijf als artist-in-residence in Moldavië, oktober/november 2013, op uitnodiging van Satellietgroep. LANDLOCKED. De film concentreert zich op de vraag wat het voor Moldaviërs betekent om afgesloten te zijn van de Zwarte Zee. Toen Moldavië nog deel uitmaakte van de Sovjet Unie, voelde het voor de Moldaviërs alsof de Zwarte Zee deel van 'eigen' zee was. Met het einde van de Sovjet Unie (1991) werden de grenzen met Oekraïne een feit. Sindsdien moeten Moldaviërs, als ze naar zee willen, de grens over. Voor sommigen voelt het alsof ze de Zwarte Zee hebben verloren, anderen, vooral jongeren, hebben dat gevoel niet. Ze hebben nooit een zee gehad, omdat ze van een latere generatie zijn, of omdat ze het nooit zo hebben ervaren. LANDLOCKED gaat over grenzen die telkens weer worden verlegd, eeuwen overheersing door wisselende mogendheden, de geschiedenis die geeft en neemt, herinneringen, verlangen, de prijs van onafhankelijkheid en de zee als metafoor voor vrijheid en culturele uitwisseling.
Techniek Documentaire film
Formaat 39 min.
NORTH SEA TRANSPORT
Titel NORTH SEA TRANSPORT
Jaartal 2014
Omschrijving NORTH SEA TRANSPORT (4’33) is een korte film die ik heb gemaakt tijdens en na mijn verblijf in Moldavië als artist-in-residence op uitnodiging van Satellietgroep. Een homeopatische schenking aan Moldavië, land zonder zee, en een ode aan Wim T. Schippers (actie bij Petten, 1961), John Cage en Erik Satie (Vexations) - eenmalig en oneindig tegelijkertijd.
Techniek Korte film
Formaat 4'33, H264, ProRes
TORRENTIUS
Titel TORRENTIUS
Jaartal 2013
Omschrijving TORRENTIUS (2013, 10’33) is een film die ik met Jan Andriesse heb gemaakt naar zijn oorspronkelijke idee. Eén ZOOM-OUT, één schilderij, één toon, één onwaarschijnlijk verhaal over een 17de-eeuwse kunstenaar van wie slechts één schilderij stilleven is gebleven dat deskundigen nog steeds voor een raadsel stelt. Een meervoudige hommage aan de kunstenaar Torrentius (1588-1644) en diens Stilleven met Breidel (1614).
Techniek Korte film
Formaat 10'33, 2kHD oplage 3 stuks, DCP, H264 en
V.I.S.S.E.N / F.I.S.H.I.N.G
Titel V.I.S.S.E.N / F.I.S.H.I.N.G
Jaartal 2012
Omschrijving Documentaire film van Pieter-Rim & Maarten de Kroon over de simpele vraag waarom mensen voor hun plezier vissen, ofwel: een film over de meest opmerkelijke én populaire 'sport' van Nederland. In de anderhalf uur durende documentaire duiken de filmmakers onbevangen in de voor hen onbekende wereld van de vissers én de vissen. Boven en onderwater. Twee parallelle werelden, van elkaar gescheiden door de waterspiegel. Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after. (Henry David Thoreau)
Techniek Documentaire film
Formaat 53 en 90 minuten, televisie, bioscooprou
Dutch Light/ Hollands Licht
Titel Dutch Light/ Hollands Licht
Jaartal 2003
Omschrijving Documentaire film van Pieter-Rim en Maarten de Kroon naar een oorspronkelijk idee en scenario van Gerrit Willems en Maarten de Kroon over de mythe van het Hollandse licht in de kunst en de werkelijkheid. Onderscheiden met o.m. het Gouden Kalf. Met Jan Dibbets, Jan Andriesse, Svetlana Alpers, Vincent Icke, G. Können, Robert Zandvliet, Ernst van de Wetering en James Turrell.
Techniek Documentaire film
Formaat 53 en 90 minuten, bioscooprelease, DVD,

Omschrijving werk

"De films die ik maak beginnen, heel kort samengevat, bij het stellen van vragen.Vervolgens begint het zoeken naar antwoorden. Vragen, bevragen, kijken en opnieuw kijken, vertellen en tonen, vanuit het idee dat een werk, kunstwerk of film pas wordt voltooid als het door anderen wordt gezien. Hollands Licht begint met een eenvoudige vraag: bestaat er zoiets als 'Hollands Licht', wat een begrip is in de kunstgeschiedenis.En zo ja, wat is het dan, waar herken je het aan.En is het licht hier dan anders dan in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk.Kun je het meten. Had Joseph Beuys gelijk toen hij beweerde dat het Hollandse licht door het droogleggen van delen van de Zuiderzee is veranderd. In de film worden antwoorden gegeven, maar 'het antwoord' bestaat niet. De verschillende visies van de deskundigen in de film zijn relevanter, omdat je, dankzij de kennis die je gedurende de film opdoet, telkens anders gaat kijken naar het onderwerp, de geschiedenis, de mythe, de werkelijkheid en wat licht doet. Wat voor Hollands Licht als film geldt, geldt ook voor de andere films die ik maak en heb gemaakt. V.I.S.S.E.N begint bij de vraag waarom mensen in Nederland voor hun plezier gaan vissen, in LANDLOCKED gaat het om de relatie tussen Moldavië en de Zwarte Zee, die ze, volgens sommigen, met het ineenstorten van de Sovjet Unie, hebben verloren. Zo ontstaat een film over geschiedenis, herinnering, wisselende grenzen, vrijheid, onafhankelijkheid en verlies. Mysterious Masterpiece (2016) is een diepgaand documentair onderzoek naar het meest raadselachtige kunstwerk in het Rijksmuseum, in 1614 gemaakt door de al even uitzonderlijke schilder en vrijdenker Johannes Torrentius; opgepakt, gemarteld en veroordeeld wegens blasfemie en ketterij, na 2 jaar vrijgekomen dankzij interventie van de koning van Engeland en prins Frederik Hendrik. Al zijn werk is verdwenen, behalve het ene stilleven dat pas in 1914 werd teruggevonden. Hoe het gemaakt is is een raadsel en wordt opnieuw onderzocht."

Persoonsgegevens

Voorletters M.B.
Kunstenaarsnaam/alias -
Samenwerkingsverband -
Website www.maartendekroon.nl

Opleidingsgegevens

Erkende vakopleiding

Academie / instituut & plaats studierichting / specialisatie periode van / tot diploma
Amsterdam, Academie voor Beeldende Vorming J

Andere opleiding

Instituut / docent & plaats (studie)richting periode van / tot
School voor de Journalistiek, Utrecht journalistiek, film en media 1978/1980

Overige gegevens

Lid van Beroeps / Kunstenaarsvereniging FNV
Deelnemer van Kunstenaarsinitiatief Satellietgroep

Curriculum vitae

Tentoonstellingen

jaartal naam tentoonstellingsruimte korte omschrijving solo / duo / groep
2017 De Pont museum / Ruimte voor kunst Documentaire, première september 2017 SOLO
2017 Fiona Banner 2017AW De Pont Korte documentaire over de Engelse kunstenaar Fiona Banner DUO
2016 Mysterious Masterpiece (Cold Case Torrentius) Lange documentaire, premiere op NFF 2016, bioscooproulatie zomer 2017, TV januari 2018 SOLO
2016 Roni Horn bij De Pont Korte film DUO
2015 Jan Andriesse Portret van Jan Andriesse voor Hollandse meesters van de 21ste eeuw SOLO
2014 Mahler in Moldova Film SOLO
2014 Landlocked Lange film, zie portfolio SOLO
2013 Torrentius Korte film, zie portfoio DUO
2012 V.I.S.S.E.N Lange documentaire, zie portfolio DUO
2003 Hollands Licht Lange documentaire DUO

Vertegenwoordiging

naam plaats & land
Stichting Picture Ahead Den Haag, Nederland

Projecten

jaartal instelling titel & typering project
2013 Satellietgroep Artist in residence, Moldavië Uitwisseling kunstenaars/filmmakers

Internationale uitwisseling

jaartal instelling
2017 Filmfestivals w.o. VS, UK, München DOK.fest
2013 zie boven

Opdrachten

jaartal opdrachtgever plaats / land typering opdracht uitgevoerd
2016 De Pont Museum NL Documentaire film over 25 jaar De Pont J

Aankopen / werken in collecties

jaartal naam collectie plaats / land omschrijving aankoop
2014 De films die ik maak worden gefinancierd door verschillende fondsen en kunstgerelateerde instellingen NL nvt

Publicaties

jaartal titel publicatie uitgever / samensteller, plaats typering
2017 Mysterious Masterpiece de Volkskrant, Filmkrant, Het Parool recensie bij bioscooproulatie
2016 Mysterious Masterpiece / Cold Case Torrentius Groene Amsterdammer recensie
2012 V.I.S.S.E.N Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, AD, Telegraaf, diverse vaktijdschriften en radio Veel media-aandacht, interviews en recensies in alle Nederlandse dagbladen, vaktijdschriften

Prijzen en stipendia

jaartal instantie, plaats omschrijving
2014 Alle films in portfolio Worden gemaakt dankzij financiering door fondsen en instellingen
2012 Nederlands Film Festival Genomineerd voor festival
2003 Gouden Kalf NFF beste documentaire Hollands Licht - beste lange documentaire

Artistieke nevenactiviteiten

nevenactiviteit van tot
Adviseur en incidenteel gastcurator Satellietgroep 2011 2014
Incidenteel schrijven van artikelen diverse media 2010 2015
Incidenteel geven van lezingen over mijn werk 2010 2015